زمانی به ارزش 100 دلار را برای یک تصمیم 1 دلاری هدر ندهید

همبستگی بین نفت و ارز

ارسال توسط : کارشناس ایران فاکس / تاریخ : 1401/06/10
همبستگی بین نفت و ارز

درک همبستگی بین نفت و ارز

یک رشته پنهان وجود دارد که ارزها را به نفت خام مرتبط می کند. کنش‌های قیمتی در یک مکان، واکنشی همدلانه یا مخالف در محل دیگر ایجاد می‌کند. این همبستگی به دلایل زیادی از جمله توزیع منابع، تراز تجاری (BOT) و روانشناسی بازار ادامه دارد.

همچنین سهم قابل‌توجهی نفت خام در فشارهای تورمی و کاهش تورم وجود دارد که این روابط متقابل را در دوره‌های با روند شدید تشدید می‌کند - هم در جهت صعودی و هم در جهت نزولی.

قیمت نفت به دلار

قیمت نفت خام به دلار آمریکا (USD) است. کشورهایی که نفت وارد می کنند هزینه آن را به دلار می پردازند. به طور مشابه، آنهایی که کالا را صادر می کنند، پرداخت را به دلار دریافت می کنند. قدمت این سیستم به اوایل دهه 1970 پس از فروپاشی استاندارد طلای برتون وودز باز می گردد. در این دوره شاهد ظهور سیستم پترودلار بودیم که باعث افزایش دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی شد. تولیدکنندگان و خریداران نفت از این سیستم برای مبادله کالا به دلار آمریکا استفاده می کنند.

هر افزایش و نزولی در دلار یا قیمت کالا باعث ایجاد یک همسویی مجدد فوری بین دلار آمریکا و چندین تلاقی فارکس می شود. این تحرکات در کشورهای فاقد ذخایر قابل توجه نفت خام، مانند ژاپن، کمتر و در کشورهایی که ذخایر قابل توجهی مانند کانادا، روسیه و برزیل دارند، ارتباط بیشتری دارد.

توسعه همبستگی های نفتی

بسیاری از کشورها در طول تاریخ از ذخایر نفت خام خود بین اواسط دهه 1990 و اواسط دهه 2000 استفاده کردند و وام های زیادی برای ایجاد زیرساخت ها، گسترش عملیات نظامی و آغاز برنامه های اجتماعی گرفتند.

این صورت‌حساب‌ها پس از فروپاشی اقتصادی سال 2008 سررسید شدند، جایی که برخی از کشورها اهرم‌زدایی را افزایش دادند در حالی که برخی دیگر دو برابر شدند و وام‌های سنگین‌تری در برابر ذخایر برای بازگرداندن اعتماد و مسیر به اقتصاد آسیب‌دیده خود گرفتند.

این بدهی های سنگین تر به بالا نگه داشتن نرخ رشد کمک کرد تا زمانی که قیمت جهانی نفت خام در سال 2014 سقوط کرد و کشورهای حساس به کالاها را وارد محیط های رکودی کرد. کانادا، روسیه، برزیل و سایر کشورهای غنی از انرژی با مشکل مواجه شدند و مجبور شدند خود را با کاهش شدید ارزش دلار کانادا (CAD)، روبل روسیه (RUB) و ریال برزیل (BRL) وفق دهند.

فشار فروش به سایر گروه‌های کالایی سرایت کرد و نگرانی‌های قابل توجهی از کاهش تورم در سراسر جهان ایجاد کرد. این امر همبستگی بین کالاهای تحت تأثیر، از جمله نفت خام و مراکز اقتصادی فاقد ذخایر کالایی قابل توجه مانند منطقه یورو را تشدید کرد.

ارز کشورهای دارای ذخایر معدنی قابل توجه اما ذخایر انرژی کم، مانند دلار استرالیا (AUD)، همراه با ارز کشورهای نفت خیز به شدت کاهش یافت.

مشکل در منطقه یورو

پس از منفی شدن شاخص‌های قیمت مصرف‌کننده محلی در پایان سال 2014، کاهش قیمت نفت خام باعث ترس از کاهش تورم در منطقه یورو شد. فشارها بر بانک مرکزی اروپا (ECB) در اوایل سال 2015 تشدید شد تا یک برنامه محرک پولی در مقیاس بزرگ را برای جلوگیری از مارپیچ کاهش تورم و اضافه کردن تورم به سیستم.

دور اول خرید اوراق قرضه در این نسخه اروپایی تسهیل کمی (QE) از هفته اول مارس 2015 آغاز شد. QE توسط بانک مرکزی اروپا تا اواسط سال 2018 ادامه یافت.

اتحادیه اروپا در سال 2019 رشد را تجربه کرد و تا سال 2020 پیش رفت تا زمانی که همه‌گیری کووید-19 باعث رکود شد. در سال 2022، افزایش قیمت انرژی به کاهش مصرف خانوارها کمک کرد و بر اقتصاد در تلاش برای بهبود تأثیر گذاشت.

این امر با تهاجم روسیه به اوکراین بدتر شد که باعث افزایش قیمت نفت و افزایش نگرانی‌ها در مورد امنیت انرژی اروپا شد. با شروع تحریم ها علیه روسیه، چندین کشور منطقه یورو دریافتند که اتکای آنها به نفت و گاز روسیه وضعیت ژئوپلیتیکی ناخوشایندی را به وجود آورده است.

EUR/USD در مقابل نفت خام

بسیاری از شرکت کنندگان فارکس تمام توجه خود را بر روی متقاطع EUR/USD، محبوب ترین و نقدشونده ترین بازار ارز در جهان متمرکز می کنند. این جفت ارز در مارس 2014 به اوج رسید، درست سه ماه قبل از اینکه نفت خام وارد یک کاهش ملایم شود که در سه ماهه چهارم به سمت نزول شتاب گرفت - درست زمانی که نفت خام از دهه 80 به پایین ترین سطح 50 رسید. یورو فشار فروش تا مارس 2015 ادامه یافت و درست زمانی که بانک مرکزی اروپا بسته محرک پولی خود را آغاز کرد به پایان رسید.

یورو تا سال 2022 به کاهش خود ادامه داد و به 1.05 دلار در هر یورو رسید. در عین حال، قیمت نفت خام تا سه ماهه دوم 2022 در حدود 100 دلار باقی ماند.

در سال 2021، ونزوئلا با نزدیک به 304 میلیارد بشکه بزرگترین ذخایر نفت خام اثبات شده را داشت. تا پایان سال 2020 بیش از یک چهارم سهم اوپک از عرضه جهانی را در اختیار داشت .

تاثیر دلار آمریکا (USD)

ایالات متحده علیرغم داشتن ذخایر ثابت شده از لحاظ تاریخی واردکننده خالص نفت بود. این در سال 2020 تغییر کرد. تولید نفت خام افزایش یافت و ایالات متحده 8.51 میلیون بشکه در روز صادر کرد. در سال 2021، ایالات متحده 8.63 میلیون بشکه در روز صادر کرد. این امر به ایالات متحده کمک کرد تا پس از چین به دومین تولیدکننده بزرگ انرژی در جهان تبدیل شود. این افزایش همچنین به آمریکا کمک کرد تا تحریم‌هایی را علیه روسیه اعمال کند و صادرات به کشورهای اروپایی را در سال 2022 افزایش دهد.

از آنجایی که ایالات متحده در تولید جهانی نفت در رتبه های بالاتری قرار گرفته است، دلار آمریکا نیز به دلایل مختلف از کاهش شدید نفت خام سود برده است. اول، رشد اقتصادی ایالات متحده پس از بازار نزولی در مقایسه با شرکای تجاری آن به طور غیرعادی قوی بود و ترازنامه ها را دست نخورده نگه داشت. دوم، در حالی که بخش انرژی به طور قابل توجهی به تولید ناخالص داخلی ایالات متحده کمک کرد، تنوع اقتصادی زیاد آمریکا اتکای آن را به این صنعت واحد کاهش داد.

از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال 2022، دلار آمریکا در برابر بسیاری از ارزهای جهانی به دلیل اثر پناهگاه امن و افزایش تورم تقویت شده است. این اتفاق حتی با افزایش سرسام آور قیمت نفت نیز رخ داده است.

نتایج وابستگی بیش از حد

منطقی است که کشورهایی که وابستگی بیشتری به صادرات نفت خام دارند، نسبت به کشورهایی که منابع متنوع تری دارند، آسیب اقتصادی بیشتری متحمل شده اند. روسیه نمونه کاملی را ارائه می دهد، زیرا انرژی بیش از 65 درصد از صادرات آن در سال 2014 را تشکیل می دهد. با تحریم های شدید پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2022، این تعداد به طرز چشمگیری کاهش یافته است.

روسیه در سال 2015 با کاهش 4.6 درصدی تولید ناخالص داخلی نسبت به سال قبل (سالانه) در سه ماهه دوم سال 2015، وارد رکود شدیدی شد که با تحریم های غرب مرتبط با اولین حمله اوکراین به کریمه تشدید شد. تولید ناخالص داخلی برای سه ماهه سوم 2015 2.6 درصد در سال گذشته و سپس 2.7 درصد برای سه ماهه چهارم 2015 کاهش یافت.

سپس، با چرخش قیمت نفت خام، تولید ناخالص داخلی روسیه شاهد چرخش قابل توجهی بود. رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه چهارم سال 2016 مثبت شد و از آن زمان تا کنون به همین شکل باقی مانده است. در سال 2022، اقتصاددانان پیش بینی می کنند که اقتصاد روسیه به طور قابل توجهی منقبض خواهد شد زیرا روبل نیز سقوط کرده و تورم در پی تهاجم بزرگتر روسیه به اوکراین افزایش یافته است.

در اینجا کشورهایی با بالاترین تولید نفت خام بر اساس بشکه در روز در سال 2022 آمده است:

• ایالات متحده: 11.6 میلیون

• روسیه: 10.5 میلیون

• عربستان سعودی: 10.2 میلیون

• کانادا: 4.7 میلیون

• عراق: 4.3 میلیون

تنوع اقتصادی تأثیر بیشتری بر ارزهای اساسی نسبت به اعداد مطلق صادرات نشان می دهد. کلمبیا در رتبه نوزدهم قرار گرفت، اما نفت خام 25 درصد از کل صادرات را تشکیل می داد. این وابستگی بالا با سقوط پزو کلمبیا (COP) در سال 2014 نشان داده شد.

سقوط روبل

بسیاری از پلتفرم های فارکس غربی در اوایل سال 2015 معاملات روبل را به دلیل مشکلات نقدینگی و کنترل سرمایه متوقف کردند و معامله گران را تشویق کردند که از کرون نروژ (NOK) به عنوان بازار پروکسی استفاده کنند. USD/NOK الگوی پایه گسترده ای را بین سال های 2010 و 2014 نشان داد، در همان زمان که نفت خام بین 75 تا 115 دلار افزایش یافت. رکود نفت خام در سه ماهه دوم سال 2014 با روند صعودی قدرتمند دلار/NOK مطابقت داشت که در سه ماهه چهارم شتاب گرفت.

این افزایش در نیمه دوم سال 2015 ادامه یافت و جفت ارز به بالاترین سطح یک دهه جدید رسید. این نشان دهنده فشار مداوم بر اقتصاد روسیه است، حتی اگر نفت خام از پایین ترین سطح خود خارج شد. با این حال، این جفت ارز همراه با نفت خام افزایش یافت. نوسانات زیاد این بازار را برای موقعیت‌های بلندمدت فارکس تبدیل به یک بازار دشوار کرده است، اما معامله‌گران کوتاه‌مدت می‌توانند سودهای عالی را در این بازار پر روند کسب کنند.

از سال 2020، USD/NOK نوسانات را در یک بازار کلی جانبی نشان داده است.

در سال 2022، روبل بار دیگر در واکنش به تحریم های اقتصادی اعمال شده علیه روبل پس از حمله به اوکراین، شاهد کاهش شدید ارزش بود. بانک مرکزی روسیه برای حمایت از روبل وارد عمل شد و رئیس جمهور پوتین شروع به درخواست کرد که هزینه صادرات نفت به روبل پرداخت شود. این افزایش تقاضا برای ارز روسیه، تقویت آن در نیمه دوم سال 2022.

چه چیزی نفت خام را به ارزها مرتبط می کند؟

عوامل متعددی وجود دارد که نفت خام را به ارزها مرتبط می کند، به طوری که ممکن است در صورت تغییر قیمت در ارز دیگر، واکنش مرتبط یا مخالفی نسبت به یکی از آنها وجود داشته باشد. این اغلب با توزیع منابع و تراز تجاری یک کشور (تعادل بین صادرات و واردات یک کشور) مرتبط است. رفتارها و احساسات در بازار و تأثیری که نفت خام بر تورم می گذارد نیز در رابطه بین کالا و ارز دیده می شود.

سیستم پترودلار چیست؟

تولیدکنندگان و خریداران از سیستم دلارهای نفتی برای تجارت نفت خام استفاده می کنند. پترودلار یک ارز جداگانه نیست. در عوض، تجارت با دلار آمریکا انجام می شود. این سیستم در اوایل دهه 1970 پس از پایان یافتن استاندارد طلای برتون وودز توسعه یافت. در آن زمان، ایالات متحده با عربستان سعودی قراردادی را برای استاندارد کردن فروش نفت به دلار منعقد کرد.

کدام کشورها بیشترین نفت خام در روز تولید می کنند؟

در سال 2021، ایالات متحده با تولید 11.6 میلیون بشکه در روز به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شد. پس از آمریکا، روسیه، عربستان سعودی، کانادا و عراق قرار دارند.



نفت خام به سه دلیل با بسیاری از جفت ارزها همبستگی تنگاتنگی نشان می دهد. اول، قرارداد به دلار آمریکا نقل شده است، بنابراین تغییرات قیمت گذاری تأثیر فوری بر تقاطع های مرتبط دارد. دوم، وابستگی زیاد به صادرات نفت خام، اقتصادهای ملی را به سمت روندهای صعودی و نزولی در بازارهای انرژی هدایت می کند. و سوم، سقوط قیمت نفت خام باعث کاهش دلسوزانه در کالاهای صنعتی می‌شود و خطر کاهش تورم در سراسر جهان را افزایش می‌دهد و جفت‌های ارز را مجبور می‌کند روابط خود را مجدداً قیمت‌گذاری کنند.



خلاصه

• نفت و ارز ذاتاً به هم مرتبط هستند که در آن‌ها، در کشورهایی که دارای ذخایر قابل توجهی هستند، اقدامات قیمتی در یکی واکنش مثبت یا منفی را در دیگری ایجاد می‌کند.

• کشورهایی که نفت خام می خرند و کشورهایی که آن را تولید می کنند، دلار را در سیستمی به نام سیستم دلاری نفت مبادله می کنند.

• دلار از کاهش شدید نفت خام سود برده است زیرا بخش انرژی سهم قابل توجهی در تولید ناخالص داخلی ایالات متحده دارد.

• ایالات متحده در سال 2020 از یک واردکننده خالص به یک صادرکننده خالص انرژی تبدیل شد و در سال 2021 بزرگترین تولید کننده جهانی بود.

• کشورهایی که به شدت به صادرات نفت خام وابسته هستند، نسبت به کشورهایی که منابع متنوع تری دارند، آسیب اقتصادی بیشتری را تجربه می کنند.