زمانی به ارزش 100 دلار را برای یک تصمیم 1 دلاری هدر ندهید

تأثیر تولید اوپک (و غیراوپک) بر قیمت نفت

ارسال توسط : کارشناس ایران فاکس / تاریخ : 1401/06/13
 تأثیر تولید اوپک (و غیراوپک) بر قیمت نفت

چگونه تولید اوپک (و غیراوپک) بر قیمت نفت تأثیر می گذارد


نفت خام جایگاه برجسته ای در بازار کالاهای جهانی دارد زیرا تغییرات قیمت نفت بر اقتصاد جهانی تأثیر می گذارد. بنابراین، آن دسته از کشورها یا گروه هایی که نفت خام تولید می کنند نیز بر اقتصادهای سراسر جهان تأثیر می گذارند.


قیمت نفت تا حد زیادی به دو عامل بستگی دارد: تحولات ژئوپلیتیکی و رویدادهای اقتصادی. این دو متغیر می توانند منجر به تغییر در سطح تقاضا و عرضه نفت شوند که نوسانات قیمت نفت را از یک روز به روز دیگر هدایت می کند. به عنوان مثال، تحریم نفت 1973 اعراب، جنگ 1980 ایران و عراق، جنگ 1990 خلیج فارس، بحران مالی آسیا در سال 1997 و بحران مالی جهانی 2007 تا 2008 برخی از تحولات تاریخی ژئوپلیتیکی هستند که به طور قابل توجهی بر قیمت نفت تأثیر گذاشته اند. .


درک اوپک و قیمت نفت


سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) سازمانی است که اهداف تولیدی را در بین اعضای خود برای مدیریت تولید نفت تعیین می کند. کشورهای عضو اوپک حدود 40 درصد از نفت خام جهان را تولید می کنند. علاوه بر این، طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، صادرات نفت اوپک حدود 60 درصد از کل نفت مبادله شده در سطح بین المللی را تشکیل می دهد.


به دلیل این سهم بازار، اقدامات اوپک تأثیر زیادی بر قیمت های بین المللی نفت دارد. به ویژه، عربستان سعودی، بزرگترین تولیدکننده نفت خام اوپک، بیشترین تأثیر را بر قیمت نفت دارد. از نظر تاریخی، قیمت نفت خام در مواقعی که اهداف تولید اوپک کاهش می‌یابد، افزایش یافته است.


تاثیر اوپک و اوپک پلاس بر قیمت نفت


کشورهایی که در تولید جهانی نفت نقش دارند، یا عضو اوپک، اوپک پلاس یا غیر اوپک هستند. اوپک 13 عضو دارد: الجزایر، آنگولا، کنگو، گینه استوایی، گابن، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ونزوئلا.


ده کشور غیر عضو اوپک به اوپک پیوستند تا اوپک پلاس را در اواخر سال 2016 تشکیل دهند تا کنترل بیشتری بر بازار جهانی نفت خام داشته باشند. این کشورها عبارت بودند از: آذربایجان، بحرین، برونئی، قزاقستان، مالزی، مکزیک، عمان، روسیه، سودان جنوبی و سودان. جای تعجب نیست که اوپک پلاس سطحی از نفوذ بر اقتصاد جهان دارد که حتی از اوپک نیز بیشتر است.


15 بزرگترین صادرکننده نفت و 15 بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان برای سال 2019





کشور میلیارد دلار آمریکا % از کل جهان اوپک/غیر اوپک/اوپک پلاس


عربستان سعودی 133.6 13.3٪ اوپک


روسیه 121.4 12.1% اوپک پلاس


عراق 83.3 8.3٪ اوپک


کانادا 68.1 6.8٪ غیر اوپک


امارات متحده عربی 66.1 6.6٪ اوپک


ایالات متحده 65.3 6.5٪ غیر اوپک


کویت 42 4.2٪ اوپک


نیجریه 41 4.1٪ اوپک


قزاقستان 33.6 3.3٪ اوپک پلاس


آنگولا 32.3 3.2٪ اوپک


نروژ 28.8 2.9٪ غیر اوپک


لیبی 24.8 2.4٪ اوپک


برزیل 24 2.4٪ غیر اوپک


انگلستان 23.7 2.4٪ غیر اوپک


مکزیک 22.6 2.3٪ اوپک پلاس


15 تولیدکننده برتر نفت (2019) میلیون ها بشکه در روز % از کل جهان اوپک/غیر اوپک/اوپک پلاس


ایالات متحده 19.5 19% غیر اوپک


عربستان سعودی 11.6 12% اوپک


روسیه 11.5 11% اوپک پلاس


کانادا 5.5 5% غیر اوپک


چین 4.9 5% غیر اوپک


عراق 4.8 5% اوپک


امارات متحده عربی 4.1 4% اوپک


برزیل 3.7 4% غیر اوپک


ایران 3.2 3% اوپک


کویت 3.0 3% اوپک


نیجریه 2.02 2% اوپک


قطر 2.0 2% غیر اوپک


قزاقستان 2.0 2% اوپک پلاس


مکزیک 1.9 2% اوپک پلاس


نروژ 1.8 2% غیر اوپک





این گروه‌ها در واکنش به تحولات اقتصادی و ژئوپلیتیکی بسیار پویا، تغییراتی در ظرفیت‌های تولید نفت خود ایجاد می‌کنند که بر سطح عرضه نفت تأثیر می‌گذارد و منجر به نوسان قیمت نفت می‌شود.


کنترل بازار اوپک


صادرات نفت اوپک تقریباً 60 درصد از کل نفت مبادله شده در سراسر جهان را تشکیل می دهد. آژانس اطلاعات انرژی همچنین گزارش می دهد که بیش از 80 درصد از ذخایر اثبات شده نفت خام جهان در داخل مرزهای کشورهای اوپک قرار دارد. از این میزان، تقریباً دو سوم در منطقه خاورمیانه در سال 2018 بود .


علاوه بر این، همه کشورهای عضو اوپک به طور مداوم در حال بهبود فناوری و افزایش اکتشافات هستند که منجر به افزایش بیشتر ظرفیت‌های تولید نفت خود با کاهش هزینه‌های عملیاتی می‌شود.


عربستان سعودی


در گروه اوپک، عربستان سعودی بزرگترین تولیدکننده نفت خام در جهان است و همچنان مسلط ترین عضو اوپک است. همچنین بزرگترین صادرکننده نفت خام در سطح جهان است. هر بار که تولید نفت عربستان کاهش می یابد، قیمت نفت به شدت افزایش می یابد و افزایش تولید نفت عربستان باعث کاهش قیمت نفت می شود.


از زمان تحریم نفتی اعراب در سال 1973، عربستان سعودی با کنترل عرضه توانسته است تا آنجایی که به قیمت نفت مربوط می‌شود، فشارها را کاهش دهد. تمام نوسانات عمده قیمت نفت در تاریخ اخیر را می توان به تغییر سطح تولید در عربستان سعودی و سایر کشورهای اوپک نسبت داد.


اوپک پلاس


به گفته تاماس وارگا، تحلیلگر ارشد PVM Oil Associates و به نقل از CNBC، اوپک پلاس بیش از 50 درصد از عرضه جهانی نفت را کنترل می کند. اوپک پلاس به دلیل سه عامل اصلی تأثیرگذار باقی می ماند:


1. عدم وجود منابع جایگزین معادل موقعیت غالب آن.


2. فقدان جایگزین های اقتصادی امکان پذیر برای نفت خام در بخش انرژی .


3. مزیت قیمت نسبتاً کم هزینه در مقابل تولید نسبتاً پرهزینه غیراوپک.


به طور خلاصه، اوپک پلاس توانایی اقتصادی برای مختل کردن یا افزایش عرضه نفت به سطوح قابل توجهی در هر زمان را دارد که به شدت بر قیمت نفت تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، تحریم نفت اعراب در سال 1973 توسط اوپک شاهد چهار برابر شدن قیمت ها از 3 دلار به 12 دلار در هر بشکه بود و اخیراً افزایش ناگهانی تولید توسط عربستان سعودی در مارس 2020 منجر به کاهش شدید قیمت نفت شد. در 20 آوریل 2020، به دنبال عدم هماهنگی موقت بین روسیه و عربستان سعودی که به قرنطینه اضافه شد، قرارداد ماه اول ماه می 2020 نفت خام WTI 306٪ یا 55.90 دلار برای جلسه کاهش یافت و به منفی 37.63 دلار در هر بشکه رسید. بورس کالای نیویورک این نشان می‌دهد که دارندگان نفت مجبور به پرداخت هزینه بودند تا گیرندگان را به تولید خود برسانند.


تاثیر تولید غیراوپک بر قیمت نفت


تولیدکنندگان نفت غیراوپک، کشورهای تولیدکننده نفت خام خارج از گروه اوپک و تولیدکنندگان نفت شیل هستند. جالب اینجاست که برخی از کشورهای تولیدکننده نفت، کشورهای غیراوپک هستند. این شامل ایالات متحده آمریکا که تولید کننده شماره یک است، کانادا و چین است.


اکثر کشورهای غیراوپک مصرف بالایی دارند و بنابراین ظرفیت صادرات محدودی دارند. بسیاری از آنها علیرغم اینکه تولیدکنندگان بالایی دارند، واردکنندگان خالص نفت هستند، به این معنی که تأثیر کمتری بر قیمت نفت دارند. با این حال، با کشف نفت شیل و گاز شیل، تولیدکنندگان نفت غیراوپک، به‌ویژه ایالات متحده، در زمان‌های اخیر از افزایش تولید و سهم بازار بیشتری برخوردار شده‌اند. در حالی که این یک نوع بازی تغییر کرده است، فناوری نفت شیل نیاز به سرمایه گذاری های اولیه قابل توجهی دارد که به عنوان یک عامل بازدارنده برای تولیدکنندگان نفت شیل عمل می کند.


تاکنون، هیئت منصفه در مورد اینکه آیا تولیدکنندگان غیراوپک می‌توانند تأثیر مادی بر قیمت نفت خام داشته باشند یا خیر، صحبت نکرده است. سطوح بالای تولید اعضای غیراوپک از سال 2002 تا 2004 و در سال 2010 منجر به کاهش قیمت نشد و در عوض باعث افزایش قیمت نفت شد. این احتمالاً به این دلیل است که اعضای غیراوپک سهم بازار کافی برای تأثیرگذاری بر قیمت نفت در بازار را نداشتند. با این حال، تولید بالا از 2014 تا 2015 باعث کاهش قیمت ها شد. کارشناسان بازار معتقدند که کاهش قیمت ها احتمالاً به دلیل افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان اوپک برای مقابله با تهدیدی است که تولیدکنندگان غیراوپک برای هژمونی آنها ایجاد کرده است.


کشورهای اوپک و غیراوپک در مقابل نیروهای بازار


قیمت نفت نیز تحت تأثیر تحولات ژئوپلیتیکی و منافع اقتصادی است. علاوه بر این، رویدادهای " قوی سیاه " یا رویدادهای غیرمنتظره، به شدت بر پارادایم عرضه / تقاضا تأثیر می گذارد.


یکی از این رویدادها در ژانویه 2020 رخ داد، زمانی که اقتصاد جهانی تحت تأثیر این همه گیری قرار گرفت. کاهش شدید تقاضای جهانی برای نفت منجر به شکست اوپک پلاس، به ویژه بین عربستان سعودی و روسیه، دو بزرگترین صادرکننده نفت، شد. در پاسخ، عربستان سعودی تولید خود را افزایش داد. این تلاش آشکار برای تصاحب سهم بازار منجر به کاهش شدیدی شد که باعث شد قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت (WTI) به 20 دلار در هر بشکه برسد.


نشست "فوق العاده" بین اوپک و غیراوپک (بخوانید: عربستان سعودی و روسیه) منجر به توافقی برای کاهش تولید حدود 10 میلیون بشکه در روز (B/D) شد. در معامله کلاسیک خرید-شایعه-فروش-واقعیت، قیمت نفت افزایش یافت و سپس سقوط کرد زیرا بازار تحت تأثیر کاهش عرضه جهانی 10 میلیون بشکه در روز قرار نگرفت در حالی که پیش بینی می شد تقاضای جهانی 30 بشکه کاهش یابد. میلیون B/D


ملاحظات خاص


پویایی اقتصاد نفتی پیچیده است و قیمت نفت به چیزی بیش از قوانین تقاضا و عرضه بستگی دارد، اگرچه در ابتدایی ترین سطح خود، بازار داور نهایی قیمت نفت است.


تحت شرایط عادی بازار جهانی، اوپک پلاس به تسلط خود در تعیین قیمت نفت ادامه خواهد داد. علی‌رغم چالش‌هایی مانند فن‌آوری فرکینگ و کشف نفت در مناطق غیراوپک، سهم اوپک از بازار جهانی به این سازمان اجازه می‌دهد تا سهمیه‌های تولید را دستکاری کند و همچنان یک بازیگر اصلی در تعیین قیمت نفت باشد.





نکات کلیدی:


• قیمت نفت تحت تأثیر عوامل زیادی از جمله عرضه و تقاضا است.


• کشورهای عضو اوپک حدود 40 درصد از نفت خام جهان را تولید می کنند.


• صادرات نفت اوپک حدود 60 درصد از کل نفت مبادله شده بین المللی را تشکیل می دهد.


• اوپک (به ویژه عربستان سعودی) در تعیین جهت قیمت نفت دست بالا را دارد، اما روسیه نیز به یک بازیگر کلیدی تبدیل شده است.


• شواهد در مورد اینکه آیا کشورهای غیراوپک در تعیین قیمت نفت خام تأثیرگذار هستند یا خیر قطعی نیست.