زمانی به ارزش 100 دلار را برای یک تصمیم 1 دلاری هدر ندهید

تحلیل قیمت نفت

ارسال توسط : کارشناس ایران فاکس / تاریخ : 1401/06/13
تحلیل قیمت نفت

چه چیزی قیمت نفت را تعیین می کند؟
با وجود تلاش‌های مستمر برای کاهش استفاده از نفت و یافتن منابع انرژی سبز جایگزین، نفت همچنان نقش مهمی در اقتصاد جهانی دارد. در روزهای اولیه، یافتن نفت در حین حفاری تا حدودی آزاردهنده تلقی می شد، زیرا گنجینه های مورد نظر معمولاً آب یا نمک بودند. تا سال 1847 بود که اولین چاه تجاری نفت در شبه جزیره آبشرون آذربایجان حفر شد. صنعت نفت ایالات متحده 12 سال بعد، در سال 1859، با حفاری عمدی در نزدیکی Titusville، پنسیلوانیا متولد شد. (حفاری در ایالات متحده در اوایل دهه 1800 آغاز شد، اما آنها برای آب نمک حفاری می کردند بنابراین هر گونه کشف نفت تصادفی بود).
در حالی که بیشتر تقاضای اولیه نفت برای نفت سفید و لامپ های نفتی بود تا سال 1901 بود که اولین چاه تجاری با قابلیت تولید انبوه در سایتی به نام Spindletop در جنوب شرقی تگزاس حفر شد. این سایت بیش از 100000 بشکه نفت در یک روز تولید کرد که بیشتر از مجموع همه چاه های نفتی دیگر در ایالات متحده است. بسیاری استدلال می کنند که عصر مدرن نفت در آن روز در سال 1901 متولد شد، زیرا نفت به زودی جایگزین زغال سنگ به عنوان منبع اصلی سوخت جهان شد.
استفاده از نفت در سوخت همچنان عامل اصلی در تبدیل آن به یک کالای پرتقاضا در سراسر جهان است، اما قیمت ها چگونه تعیین می شوند؟
چه چیزی باعث افزایش قیمت نفت می شود؟
عوامل تعیین کننده قیمت نفت
با توجه به جایگاه نفت به عنوان یک کالای جهانی با تقاضای بالا، این احتمال وجود دارد که نوسانات عمده قیمت بتواند تأثیر اقتصادی قابل توجهی داشته باشد. عوامل اصلی تاثیرگذار بر قیمت نفت عبارتند از:
• عرضه و تقاضا
• هزینه تولید
• احساسات بازار
عرضه و تقاضا
مفهوم عرضه و تقاضا نسبتاً ساده است. با افزایش تقاضا (کاهش عرضه) قیمت باید افزایش یابد. با کاهش تقاضا (افزایش عرضه) قیمت باید کاهش یابد. ساده به نظر می رسد؟
همانطور که می دانیم قیمت نفت در بازار آتی تعیین می شود. قرارداد آتی نفت یک قرارداد الزام آور است که به فرد این حق را می دهد که نفت را به صورت بشکه ای با قیمت از پیش تعریف شده در تاریخ از پیش تعیین شده در آینده خریداری کند. بر اساس قرارداد آتی، خریدار و فروشنده هر دو موظفند طرف معامله خود را در تاریخ مشخص شده انجام دهند.
فعالان بازار نفت
دو نوع معامله گران آتی به شرح زیر است:
• پرچین ها
• دلالان
نمونه ای از پوشش ریسک، خرید قراردادهای آتی نفت توسط یک شرکت هواپیمایی برای محافظت در برابر افزایش احتمالی قیمت ها است. یک مثال از یک سفته باز کسی است که فقط جهت قیمت را حدس می زند و قصد خرید واقعی محصول را ندارد. با توجه به بورس کالای شیکاگو (CME)، اکثر معاملات آتی توسط سفته بازان انجام می شود که به موجب آن خریدار یک قرارداد آتی کالا را در اختیار می گیرد، کمتر از 3٪ است.
احساسات
عامل کلیدی دیگر در تعیین قیمت نفت احساسات است. صرف این باور که تقاضای نفت در مقطعی در آینده به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت، می تواند منجر به افزایش چشمگیر قیمت نفت در زمان حال شود، زیرا سفته بازان و تامین کنندگان به طور یکسان قراردادهای آتی نفت را بسته اند.
البته برعکس آن نیز صادق است. صرف این باور که تقاضای نفت در نقطه‌ای در آینده کاهش می‌یابد، می‌تواند منجر به کاهش چشمگیر قیمت‌ها در زمان حال شود، زیرا قراردادهای آتی نفت فروخته می‌شوند (احتمالاً به صورت کوتاه فروخته می‌شوند)، به این معنی که قیمت‌ها می‌توانند کمی بیشتر از بازار متکی باشند. روانشناسی .
وقتی اقتصاد قیمت نفت جمع نمی شود
تئوری اولیه عرضه و تقاضا بیان می کند که هر چه یک محصول بیشتر تولید شود، باید ارزان تر بفروشد، زیرا همه چیز برابر است. این یک رقص همزیست است. دلیل تولید بیشتر یک کالا در وهله اول این است که از نظر اقتصادی کارآمدتر شده است (از نظر اقتصادی کارایی کمتری ندارد). اگر کسی بخواهد یک تکنیک تحریک چاه اختراع کند که بتواند تولید یک میدان نفتی را تنها با هزینه افزایشی کمی دو برابر کند، با ثابت ماندن تقاضا، قیمت ها باید کاهش یابد .
در واقع، دوره هایی وجود داشته است که عرضه افزایش یافته است . تولید نفت در آمریکای شمالی در سال 2019 به اوج خود رسید و میدان‌های داکوتای شمالی و آلبرتا مثل همیشه پربار بود. وقتی همه‌گیری کووید19 در اوایل سال 2020 شروع شد و مردم به دلیل تعطیلی‌ها و سایر محدودیت‌ها سفر را متوقف کردند، تقاضا برای نفت به شدت کاهش یافت. اما قیمت بنزین به میزان متوسطی کاهش یافت و به سرعت بازگشت.
اینجاست که تئوری در مقابل عمل قرار می گیرد. تولید بالا بود، اما توزیع و پالایش نتوانست با آن همراه شود. ایالات متحده تنها به طور متوسط یک پالایشگاه در هر دهه ساخته است (ساخت و ساز از دهه 1970 تا حدی کاهش یافته است). در واقع یک ضرر خالص وجود دارد : ایالات متحده دو پالایشگاه کمتر از سال 2009 دارد . دلیل اینکه ما غرق در نفت ارزان نیستیم این است که این پالایشگاه ها با 90 درصد ظرفیت کار می کنند. از یک پالایشگاه بپرسید، آنها به شما خواهند گفت که ظرفیت مازاد برای پاسخگویی به تقاضای آینده وجود دارد.
چرخه قیمت کالا بر قیمت نفت تأثیر می گذارد
علاوه بر این ، از منظر تاریخی، به نظر می رسد که یک چرخه احتمالی 29 ساله (به اضافه یا منهای یک یا دو سال) وجود داشته باشد که بر رفتار قیمت کالاها به طور کلی حاکم است. از زمان شروع رشد نفت به عنوان یک کالای پرتقاضا در اوایل دهه 1900، اوج های عمده در شاخص کالا در سال های 1920، 1958 و 1980 رخ داده است. نفت با شاخص کالا در هر دو سال 1920 و 1980 به اوج خود رسید. اوج واقعی نفت در سال 1958 وجود نداشت، زیرا از سال 1948 در یک روند جانبی حرکت می کرد و تا سال 1968 ادامه داشت.
توجه به این نکته مهم است که عرضه، تقاضا و احساسات بر چرخه ها اولویت دارند زیرا چرخه ها فقط دستورالعمل هستند، نه قوانین.
نیروهای ژئوپلیتیکی بر قیمت نفت تأثیر می گذارند
سپس مشکل کارتل های تولید کننده وجود دارد. احتمالاً بزرگترین تأثیرگذار بر قیمت نفت اوپک است که از 13 کشور (الجزایر، آنگولا، کنگو، گینه استوایی، گابن، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ونزوئلا) تشکیل شده است. در مجموع، اوپک 40 درصد از عرضه نفت جهان را کنترل می کند.
اگرچه منشور سازمان به صراحت این موضوع را بیان نمی کند، اوپک در دهه 1960 تأسیس شد تا قیمت نفت و گاز را تثبیت کند. با محدود کردن تولید، اوپک می‌تواند قیمت‌ها را مجبور به افزایش کند و در نتیجه از نظر تئوری سود بیشتری نسبت به زمانی که کشورهای عضوش هر یک در بازار جهانی با نرخ ثابت به فروش می‌رسانند، برخوردار شوند. در طول دهه 1970 و بیشتر دهه 1980، از این استراتژی پیروی می کرد که البته تا حدودی غیراخلاقی بود.
به نقل از PJ O'Rourke، برخی افراد به دلیل طمع وارد کارتل ها می شوند؛ سپس به دلیل طمع سعی می کنند از کارتل ها خارج شوند. به گفته اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، کشورهای عضو اوپک اغلب از سهمیه های خود فراتر می روند و چند میلیون بشکه اضافی می فروشند زیرا می دانند که مجریان واقعا نمی توانند آنها را از انجام این کار منع کنند. با کانادا، چین، روسیه و ایالات متحده به عنوان غیرعضو - و افزایش تولید خود - اوپک در توانایی خود برای تضمین ثبات بازارهای نفت به منظور تضمین امنیت، همانطور که ماموریتش به طور مستمع بیان می کند، محدود شده است. عرضه کارآمد، اقتصادی و منظم نفت به مصرف کنندگان.
در حالی که کنسرسیوم متعهد شده است قیمت نفت را برای آینده قابل پیش‌بینی بالای 100 دلار در هر بشکه نگه دارد، در اواسط سال 2014، حتی با شروع کاهش قیمت‌ها، از کاهش تولید خودداری کرد. در نتیجه، هزینه نفت خام از اوج بالای 100 دلار در هر بشکه به زیر 50 دلار در هر بشکه کاهش یافت. در ژانویه 2021، قیمت نفت کمی بالاتر از 52 دلار معامله شد.
اما در سال 2022 روسیه به اوکراین حمله کرد و بازارهای نفت و گاز را مختل کرد. با اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه توسط ایالات متحده و بسیاری از کشورهای غربی، قیمت نفت از آن زمان به بیش از 100 دلار در هر بشکه افزایش یافته است. از ژوئن 2022، هر بشکه حدود 125 دلار معامله می شود.
بالاترین قیمت نفت تا به حال چقدر بوده است؟
بالاترین قیمت تعدیل شده بر اساس تورم برای هر بشکه نفت خام در ژوئن 2008 بود که به 166 دلار (در ژوئن 2022 دلار) رسید.
کمترین قیمت نفت تا به حال چقدر بوده است؟
تنها شش ماه بعد در دسامبر 2008، در بحبوحه بحران مالی و شروع دوره بزرگ، نفت از بالاترین رکورد تاریخ خود (تعدیل شده بر اساس تورم) در ژوئن 2008 سقوط کرد و به پایین ترین حد خود یعنی 41.64 دلار در هر بشکه (در ژوئن 2022) رسید.
کدام کشورها بیشترین نفت خام را تولید می کنند؟
از سال 2022، ایالات متحده بزرگترین تولید کننده خالص نفت خام است و پس از آن عربستان سعودی، روسیه، کانادا و چین قرار دارند.

بر خلاف اکثر محصولات، قیمت نفت به طور کامل توسط عرضه، تقاضا و احساسات بازار نسبت به محصول فیزیکی تعیین نمی شود. در عوض، عرضه، تقاضا و تمایل به قراردادهای آتی نفت که به شدت توسط سفته بازان معامله می شود، نقش غالبی در تعیین قیمت دارند. روندهای چرخه ای در بازار کالاها نیز ممکن است نقش داشته باشد. صرف نظر از اینکه قیمت در نهایت چگونه تعیین می‌شود، بر اساس استفاده از آن در سوخت‌ها و کالاهای مصرفی بی‌شماری، به نظر می‌رسد که نفت همچنان در آینده قابل پیش‌بینی تقاضای بالایی داشته باشد.

خلاصه
• مانند بسیاری از کالاها، محرک اصلی قیمت نفت، عرضه و تقاضا در بازار است.
• هزینه استخراج و تولید نفت نیز عامل مهمی است.
• بازارهای نفت متشکل از دلالانی هستند که روی حرکت قیمت ها شرط بندی می کنند و عواملی که ریسک تولید یا مصرف نفت را محدود می کنند.
• عرضه نفت تا حدودی توسط کارتلی از کشورهای تولیدکننده نفت به نام اوپک کنترل می شود.
• تقاضای نفت توسط همه چیز از بنزین برای خودروها و سفرهای هواپیمایی گرفته تا تولید برق تامین می شود.